Зміни у структурі харчування населення Наддніпрянщини в другій половині XVIII–ХІХ століття. Поширення картоплі та запровадження її в раціон
Ключові слова:
історія харчування, продовольча революція, картопля, Наддніпрянщина, Київська губернія, Чернігівська губерніяАнотація
Вступ. Нині в Україні активно розвивається такий науковий напрям як історія харчування, що засвідчує поява досліджень Олексія Сокирка, Ігоря Нетудихаткіна та інших авторів. Однак багато аспектів історії харчування, зокрема поява та поширення нових культур залишається мало вивченою і дотично згадується в історичних та етнографічних студіях. Зокрема це стосується поширення картоплі – вже традиційної культури для України, але ще не відомої тут на початок XVIIII ст.
Методи. В основу дослідження покладено загальноісторичні методи дослідження, а також методологію суміжних наук (етнографія, літературознавство). Особлива широко було використано каталогізацію за хронологічним принципом, що допомогло структурувати інформацію про поширення картоплі в Наддніпрянщині (місце, час, тип поселення).
Результати. Було встановлено, що картопля на теренах Наддніпрянщини з’явилася в другій половині XVIII ст. і поширювалася спочатку на городах жителів міст. Її поява і поширення були складової європейської “харчової революції”, одним із елементів якої стало активне впровадження в раціон культур з американського континенту. Завдяки своїй високій врожайності картопля не потребувала великих площ і не потіснила з полів традиційні злакові культури. Вона стала вагомим доповненням до продовольчої безпеки населення регіону. Якщо на середину XVIII ст. картопля ще не була відома на Київщині, то вже через 100 років нова культура забезпечила 10% загального врожаю. Для Чернігівської губернії цей показник наприкінці ХІХ ст. складав майже 27%.
Висновки. Протягом століття картопля завоювала одне із провідних місць в раціоні жителів Наддніпрянщини, ставши другим основним продуктом після жита. Вона досить швидко увійшла до рецептури більшості традиційних страв (борщ, вареники) і вже на кінець ХІХ ст. стала вважатися традиційною сільськогосподарською культурою в Україні.
Ключові слова: історія харчування, продовольча революція, картопля, Наддніпрянщина, Київська губернія, Чернігівська губернія
Посилання
Afanasyev-Chuzhbynskyi, O. (2016). Essays of the Dnipro. A priori [in Ukrainian].
Arandarenko, N. (1852). Notes on the Poltava province. Part III. Additions (Economic notes). Poltava In the printing house of the Provincial Government [in Russian].
Braudel, F. (1995). Civilization and Capitalism, 15th–18th Century, vol. 1: The Structures of Everyday . Osnovy [in Ukrainian].
Descriptions of the Kyiv Viceroyalty of the 70s and 80s of the 18th century. (1989). Scientific thought [in Ukrainian].
Dominique de la Fliese (1854). Ethnographic description of peasants of Kyiv province.
Dragomanov, M. (1889–1892). Austro-Ruthenian memories. Lviv. In the printing house of the Shevchenko Society [in Ukrainian].
Fedir Vovk’s Cryptads: The Invention of the Scabrous. Ethnography of Sexuality at the turn of the 20th century (2018). Krytyka [in Ukrainian].
Kvitka-Osnovyanenko, G. (1931). Soldier portrait. Lviv. At the expense of “Prosvita” [in Ukrainian].
Markevych, N. (1860), Customs, beliefs, drinks and cuisine of Little Russians. Kyiv. In the printing house of I. and A. Davidenko.
Miloradovich, V (1902). The life of a Lubny peasant (Food). Kyiv antiquity, 6, p. 392–434.
Miloradovich, V. (1903). The life of a Lubny peasant (Around the home: a flower garden, an apiary, a garden, a vegetable garden). Kyiv antiquity, 2, p. 182–217.
Montanari, M (2009). Hunger and Abundance. The History of Food in Europe. Alexandria.
Mozgovoy, V. (1881). Essay on the Kyiv province. Kyiv. In the provincial printing house.
Mytsyuk, O. (1938). Essays on the socio-economic history of Subcarpathian Rus. Volume. 2. Prague. R. Grdilchka Printing House [in Ukrainian].
Netudykhatkin, I. (2018). Old Cuisine of Kyiv Metropolitans. Horobets [in Ukrainian].
Ostras, E. (2003). The yield of grain crops, bread prices and the supply of bread to the population in the left-bank Ukraine in the second half of the 18th century. Donetsk National University [in Ukrainian].
Pashkevych, G. (2019) Bread of ancient Ukraine. "Skyf" publishing house. Publisher Oleg Filyuk [in Ukrainian].
Pavlovich, V. (1862). Materials for geography and statistics of Russia. Ekaterinoslav province. Saint Petersburg. Printing house of the General Staff Department.
Proceedings of the ethnographic and statistical expedition to the Western Russian region. South-Western department. Materials and studies, collected by P. P. Chubynsky. Volume 7. Issue 2. (1877). St. Petersburg.
Rusov, A (1898). Description of the Chernihiv province. Volume 1. Chernigov. Printing house of the Provincial Zemstvo.
Schmidt, A. (1863). Materials for geography and statistics of Russia. Kherson province. Part two. Saint Petersburg. In Kalinovsky’s printing house.
Shafonsky, A. (1851). Chernihiv governorship topographical description. Kyiv. At the university printing house.
Shchepotyev, V. (1915). Several statistical data from the life of the Little Russian province (current Poltava and Chernihiv) at the beginning of the 19th century. Poltava. Electric Printing house of G. I. Markevych.
Sokyrko, O. (2019). Culinary Journey to the Hetmanate. Tempor [in Ukrainian].
State Statistics Service (2021). Balance and consumption of basic food products by the population of Ukraine. https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/07/Zb_Bsph_2020.pdf [in Ukrainian].
Statistical description of the Kyiv province, published by Ivan Fundukley. Part I (1852). St. Petersburg. In the printers of the Ministry of Internal Affairs.
Statistical description of the Kyiv province, published by Ivan Fundukley. Part II (1852). St. Petersburg. In the printers of the Ministry of Internal Affairs.
Statistical Yearbook of the Poltava Provincial Zemstvo for 1895 (1895). Poltava
Szczepanowski, S. (1888). The misery of Galicia in numbers. In Lviv. Gubrynowicz and Schmidt [in Polnish]
Voloshyn, Y (2023). Parish community. Pyriatyn protopopia of the second half of the 18th century. UCU [in Ukrainian].
Yaremenko, M. (2012) Pleasures of the educated in Ukraine of the 18th century (about the culture of tea, coffee and wine consumption by the church elite). Kyiv Academy, 10, p. 117–184 [in Ukrainian].