Відображення міфологічних сюжетів у творчості учасників неформального художнього об'єднання "Сад богів": DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2640.2025.160.6 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історія, 2025)
Вступ. Молоде покоління українських митців на початку ХХ ст. перебувало у процесі творчих пошуків і професійного становлення як художників. Це був час, коли в мистецтві відбувалися зміни – на заміну старим тенденціями приходили нові. Реалістичний тип зображення в живописі поступово перестає бути ключовим, митці починають тяжіти до символізму. Тож на тлі таких змін на Полтавщині виникає та розвивається неформальне художнє об'єднання "Сад богів", що гуртує навколо себе осіб, які цікавилися міфологією, атлетизмом і зображували подібні сюжети у своїх роботах. Актуальність теми викликана потребою комплексного аналізу доробку художників – учасників об'єднання, адже "Сад богів" залишається унікальним явищем в українській культурі. Метою пропонованої статті є визначення взаємних впливів художників, що входили до складу об'єднання, один на одного й аналіз відображених ними у творах давньогрецьких міфологічних сюжетів. Методи. У дослідженні використано антропоцентричний підхід, оскільки увагою авторки були охоплені як власне особистості художників, які входили до творчого об'єднання, так і їхні мистецькі напрацювання, що відображали міфологічні сюжети. За допомогою стилістичного методу проаналізовано творчі роботи митців – учасників неформального художнього об'єднання "Сад богів". Використано принципи та методи історико-антропологічного дослідження в поєднанні з біографічним, іконографічним, історико-аналітичним, образним і семіотичним методами. Результати. Проведено поглиблений аналіз творчості митців – учасників неформального художнього об'єднання "Сад богів" – Івана Мясоєдова, Всеволода Максимовича та Федора Кричевського щодо відображення міфологічної тематики у їхньому живописі раннього періоду творчості. Також було виокремлено взаємовпливи цих художників один на одного, що позначилося на їхніх картинах.  Висновки. Неформальне культурно-мистецьке об'єднання "Сад богів" стало досить цікавим і новітнім явищем в українському мистецтві ХХ ст. Ціла плеяда художників – учасників об'єднання у своїх роботах передавали міфологічні сюжети античності, займалися пошуком "вічної краси", а також намагалися відійти від суто академічним норм і створити свій власний стиль. Аналіз художнього шляху цих митців дає змогу побачити вплив різних обставин на ранній період їхньої творчості, а спільна практика живопису в містечку Павленки на Полтавщині підвищує професійний рівень і новаторство у їхніх роботах.
Keywords: "Сад богів"; неформальне об'єднання; Іван Мясоєдов; Всеволод Максимович; античність; давньогрецька міфологія