Побутові вірування українців ХХ століття на прикладі знахарів: DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2640.2024.158.5 (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історія, 2024)
Вступ. Актуальність дослідження статті полягає в тому, що побутові вірування та практики українських знахарів є важливою складовою української культури та традиційної медицини. Побутові вірування відображають культурні та історичні аспекти суспільства та методи, за допомогою яких люди розуміли світ навколо себе та взаємодіяли з ним у повсякденному житті. Методи. Використано загальнонаукові методи – історичний, культурологічний, соціологічний та системного підходу, які дали змогу здійснити всебічний аналіз та оцінку історичного контексту означеної теми. Комбінування цих методів дослідження дало змогу отримати комплексне розуміння побутових вірувань українських знахарів та їхню роль у сучасному суспільстві.Результати дослідження побутових вірувань українських знахарів показали, що ця практика має глибокі корені в українській культурі та традиціях. Дослідження також показало, що побутові вірування українських знахарів ХХ століття часто поєднуються з християнськими традиціями, що свідчить про синкретичний характер цієї практики. Знахарі використовують молитви, ікони та інші християнські символи разом зі своїми власними ритуалами та обрядами.Висновки. Побутові вірування українських знахарів відображають глибокі культурні та історичні зв'язки, а також потребу людей у духовному та енергетичному зціленні. Ці вірування відіграють важливу роль у житті сучасного українського суспільства, допомагаючи людям знаходити підтримку та лікування в традиційних методах. Дослідження може внести вагомий внесок у підтримку та збереження традиційних методів лікування, які передаються з покоління в покоління. Вивчення цієї теми дасть змогу краще зрозуміти способи лікування та підтримки здоров'я, які використовуються в українському суспільстві.
Keywords: вірування; магія; побут; цілительство