Вибір будівельних матеріалів у Середній Наддніпрянщині у другій половині ХХ століття: заборони та прикмети (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історія, 2023)
Вступ. Присвячено будівельній обрядовості Середньої Наддніпрянщині – на прикладі Київської, Черкаської та Полтавської областей, що входять до історико-етнографічного регіону. Методи. У дослідженні було використано методи спостереження, які дозволяють найповніше інтерпретувати отримані результати.Результати. Етнографічні матеріали другої половини ХХ ст., а також зібрані під час польових досліджень усні свідчення сучасників тих часів є важливим інформаційним джерелом про традиції будівництва, які збереглися в пам'яті місцевого населення та розкривають особливості будівельної обрядовості Середньої Наддніпрянщини. Висновки. Розкрито походження заборон, прикмет, звичаїв, які супроводжують вибір і заготівлю будівельного матеріалу для будівництва житла. DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2640.2023.156.8
Keywords: будівельна обрядовість; Середня Наддніпрянщина; будівельний матеріал; дерево; каміння; цегла