(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історія, 2025)
Вступ. Українська народна пісенна творчість є одним із найважливіших джерел дослідження культурних цінностей, соціальних відносин і світоглядних уявлень традиційного суспільства. Образ сільської жінки посідає в ній центральне місце, відображаючи її роль у родині, громаді, праці й обрядовій сфері. Дослідження цього образу дає змогу глибше зрозуміти традиційні уявлення про жіночність, моральні й етичні норми, а також механізми збереження та трансляції соціального досвіду через усну народну творчість. Особливої актуальності ця тема набуває в контексті сучасних змін у гендерних ролях і переосмислення традиційних культурних цінностей. Пропонована публікація має на меті здійснити комплексний аналіз образу сільської жінки в українських народних піснях, визначити ключові теми та мотиви, що стосуються жіночого образу, розкрити їхнє символічне значення та дослідити, яким чином через пісенну традицію передавалися соціальні функції жінки в родині та громаді. Методи. Для досягнення поставленої мети використано низку міждисциплінарних методів: пісенний текстологічний аналіз для вивчення тематичних домінант і мотивів, семіотичний аналіз для інтерпретації символічного значення жіночих образів, історико-культурний метод для співвіднесення пісенного матеріалу з реальними соціальними процесами, а також порівняльний аналіз для виявлення спільних і специфічних рис у фольклорі інших слов’янських народів. Окрім того, застосовано гендерний підхід, що допомагає дослідити особливості сприйняття жіночої ролі в суспільстві через народнопісенну традицію. Результати. Дослідження засвідчило, що в українських народних піснях сільська жінка постає багатогранним образом, що поєднує риси турботливої матері, вірної дружини, працьовитої господині й активної учасниці громадського життя. У піснях підкреслено важливість жіночої праці, її моральних чеснот, стійкості перед життєвими труднощами. Відображено також емоційний світ жінки – її радощі, тривоги, смуток, що передаються через ліричні мотиви. Встановлено, що українська народна творчість не лише відтворює побутові реалії, а й формує ідеальний жіночий образ, який є носієм традиційних моральних цінностей. Висновки. Аналіз українських народних пісень засвідчує, що образ сільської жінки відіграє важливу роль у фольклорній традиції, втілюючи ключові морально-етичні ідеали та соціальні настанови. Через пісенну творчість транслювалися уявлення про обов’язки жінки, її життєве призначення, а також механізми соціальної взаємодії в традиційному українському суспільстві. Дослідження цього образу не лише поглиблює розуміння народного світогляду, а й сприяє збереженню культурної спадщини, надаючи можливість переосмислити традиційні гендерні ролі в сучасному суспільстві.