(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історія, 2025)
Вступ . Присвячено дослідженню дефініювання нелегальної діяльності (контрабанди, шпигунства, особистих і масових переходів кордону) на Тарнопольській ділянці польсько-радянського кордону в умовах Голодомору 1932–1933 рр. Методи . В основу дослідження покладено принципи історизму й об’єктивності. Було застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних історичних методів: методи синтезу, індукції й аналізу, а також історико-типологічний методи. Результати . За допомогою дефініювання (виокремлення поняттєвого та номінаційного ряду) нелегальної діяльності на Тарнопольській ділянці польсько-радянського кордону в умовах Голодомору 1932–1933 рр. вдалося з’ясувати невиправданість пошуків чеського коріння початку вживання терміна "голодомор" для окреслення подій організованого радянською владою геноциду. Для цього проаналізовано вживання відповідного терміна у чеських джерелах масової інформації. Визначено ймовірні шляхи залучення дефініції й інших запозичень із чеської мови до українських видань (брошур і засобів масової інформації) й історичну конотацію їхнього вживання. Основну увагу зосереджено на дефінітивному ряді, що вживався для окреслення подій Голодомору 1932–1933 рр. й атрибуції нелегальної діяльності (контрабанди, шпигунства, особистих і масових переходів кордону). Вдалося з’ясувати, що замість дефініції "голодомор", для характеристики геноциду 1932–1933 рр. в опрацьованих історичних джерелах вживали поняття "голод", "безпрецедентний голод (жахливий голод, інших прикладів якого важко знайти)", "голодова катастрофа". На основі розгляду періодичної преси й архівних джерел (зокрема офіційної документації Корпусу охорони прикордоння (КОП), Державної поліції Другої Речі Посполитої) вдалося встановити, що для повідомлення про незаконну міграцію на Тарнопольській ділянці польсько-радянського кордону під час Голодомору 1932–1933 рр. застосовували дефінітивний ряд: "біженці (у польському варіанті "uchodźcy)", "збігці", "втікачі", "особи, що нелегально перетнули кордон". Висновки . У процесі дефініювання розглянуто та проаналізовано поняттєві й номінаційні ряди означення нелегальної діяльності (контрабанди, шпигунства, особистих і масових переходів кордону) на Тарнопольській ділянці польсько-радянського кордону в умовах Голодомору 1932–1933 рр. Також здійснено виокремлення понять, які застосовували для окреслення організованого радянською владою геноциду українського народу в 1932–1933 рр. Отримані дані було верифіковано шляхом порівняння дефінітивних рядів, які вживали в українській і польській пресі, а також в офіційній документації КОП, Державної поліції Другої Речі Посполитої.