(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історія, 2023)
Вступ. Тема прикордоння в умовах сьогодення набуває особливого зацікавлення, проте у період існування польсько-радянського кордону (1921–1939 рр.), який неодноразово піддавався активній діяльності нелегалів та диверсійно-розвідувальних груп, особливо у період Голодомору 1932–1933 рр., задекларована проблематика дослідження нелегальних міграційних процесів стояла надто гостро. Питання ролі кордону, його розвитку та функціональних особливостей у період 1921–1939 рр., з одного боку, як рубежу стримування, а з іншого – активізатора міжнародної напруги, потребує детального вивчення та оцінки. Методи. Аналіз історіографії нелегальних міграційних процесів, зокрема під час Голодомору 1932–1933 рр. вимагав залучити цілу низку принципів, серед яких принцип об’єктивності, який насамперед дає змогу уникнути хибних тверджень, заангажованості чи упередженості, а також методів, зокрема: історіографічного аналізу та історіографічного синтезу, узагальнення, систематизації. Результати дослідження. Зроблено спробу дослідження аналізу української та світової історіографії нелегальних міграційних процесів на "ризькому кордоні", особливо під час Голодомору 1932–1933 рр. Висвітлено проблему дефініційного апарату та ключові цілі вивчення питання кордонів в історичному процесі. Дослідження звертає увагу на актуальні набутки вітчизняної історичної бібліографії, переважно періоду 1990–2010-х рр., із вивчення лімологічних та історичних особливостей "Збручанського кордону", зокрема в період Голодомору 1932–1933 рр. Виокремлено характерні особливості наукових робіт закордонних учених, зокрема істориків США, Республіки Польща, Австрії та Республіки Франція, їх методологічних та фактологічних особливостей. Стаття покликана ознайомити читачів з актуальними тенденціями історико-лімологічних досліджень та студій мікроісторичного дослідження. Висновки. На основі аналізу української та зарубіжної історіографії нелегальних міграційних процесів під час Голодомору 1932–1933 рр. не лише можна осягнути історичні процеси задекларованого періоду, а й простежити за динамікою, особливостями перетину кордону та його місця в польсько-радянських відносинах та віддзеркаленні цих відносин на процесах, які відбувалися на українських землях. DOI: https://doi.org/10.17721/1728-2640.2023.156.3